Zendingswerk Ecuador

Zending Gereformeerde Gemeente (ZGG) begint in 1995 de eerste activiteiten in Zuid-Amerika in de sloppenwijken van Guayaquil, de grootste stad van Ecuador.
In de steden waarin ZGG werkzaam is, is veel verschil tussen armoede en rijkdom en in veel wijken ligt het cijfer van de criminaliteit hoog. De kinderen die daar opgroeien, komen al vroeg in aanraking met criminaliteit en verslaving. Mede hierom investeren de evangelisten en de jeugdwerker veel tijd en energie in jongeren. Zo zijn er kinderclubs en komen ook de jongeren in clubverband bij elkaar.

Vanuit onze gemeente uitgezonden:

Wij zijn Peter en Marije Fris en sinds 6 juli 2016 uitgezonden voor het zendingswerk in Ecuador namens Zending Gereformeerde Gemeente.
Samen met onze kinderen, Juda, Anna, Josia en Naema woonden wij op  in Quito, de hoofdstad van Ecuador voor taalstudie. Voorjaar 2017 zijn wij verhuisd naar Quevedo, om daar te werken op de zendingspost.

Nieuwsbrieven

Wij proberen zo’n 3 tot 4 keer per jaar een nieuwsbrief uit te brengen, om u op de hoogte te houden van het werk. U kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief via: http://www.familiefris.nl/nieuwsbrief.

U kunt de nieuwsbrieven ook hier lezen door te klikken op één van de onderstaande links:

 1. Nieuwsbrief april 2016
 2. Nieuwsbrief juni 2016
 3. Nieuwsbrief augustus 2016
 4. Nieuwsbrief januari 2017
 5. Nieuwsbrief mei 2017
 6. Nieuwsbrief september 2017
 7. nieuwsbrief januari 2018
 8. Nieuwsbrief mei 2018
 9. Nieuwsbrief augustus 2018
 10. Nieuwsbrief oktober 2018
 11. Nieuwsbrief  februari 2019
 12. Nieuwsbrief juli 2019

Hebt u geen e-mail en wilt u toch de nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich telefonisch opgeven bij Marco van Velden. Tel: 079-3433656.

Schrijfrooster

U kunt zich ook opgeven voor het schrijfrooster. Neem daarvoor contact op met de thuisfrontcommissie: tfc@familiefris.nl  U bent dan zo’n 2 keer per jaar aan de beurt. Hiervoor is een rooster wat in de kerkbode geplaatst wordt.

Misschien vraagt u zich af waar u over moet schrijven? U kunt bijvoorbeeld schrijven over het kerkelijk leven, de preek, maar ook over uw persoonlijk leven. Over dingen die op school of in het dorp gebeuren. Het komt erop neer dat u overal over kunt schrijven. Daarnaast kunt u gerust vragen stellen aan de familie Fris. Deze vragen zullen zij zoveel mogelijk proberen te beantwoorden in de nieuwsbrief. Zoals u kunt begrijpen is het voor de familie Fris niet mogelijk om op elke brief persoonlijk te reageren.

Thuisfrontcommissie

De thuisfrontcommissie (TFC) zorgt ervoor dat het contact tussen ons en de kerkelijke gemeente wordt onderhouden. De TFC heeft op verschillende momenten rondom de uitzending, afwezigheid en terugkeer van de zendingswerker diverse, soms praktische taken. Zij zorgen bijvoorbeeld voor een schrijfrooster en het verspreiden van een nieuwsbrief, daarnaast zijn zij contactpersoon voor de kerkenraad en het zendingsbureau en werken hierbij samen met de zendingscommissie. De thuisfrontcommissie wordt vertegenwoordigd door:

 • Marjanneke Gilissen
 • Nick den Heijer
 • Jantie van der Hoeven
 • Geerten Krijgsman
 • Jan van Lagen
 • Lianne Moerman
 • Marco van Velden
 • Gerben van Vugt (voorzitter)

Ecuador

Ecuador is vernoemd naar de evenaar, aangezien het exact op de evenaar ligt. Het land grenst in het noorden aan Colombia, in het oosten en zuiden aan Peru en in het westen aan de Stille Oceaan. De hoofdstad van Ecuador is Quito (1,8 miljoen inwoners), de grootste stad van het land is Guayaquil (2,3 miljoen inwoners). Staatshoofd is president Rafael Correa.

Het land kent een grootse diversiteit aan natuur. Dit komt doordat het land in te delen is in een aantal zeer onderscheiden gebieden. Het land wordt in vier zones verdeeld: de kust (Costa), de Andes (Sierra), het Amazonebekken (Oriente) en de Galapagoseilanden. Elk van deze gebieden hebben een geheel eigen karakter en flora en fauna. Door de ligging van het land op de evenaar is het klimaat wat temperatuur betreft het gehele jaar relatief warm (25 tot 35 graden). In de hogere delen van Ecuador (zoals Quito) is de temperatuur vaak lager. In de westkust is een droog seizoen en een regenseizoen. In het regenseizoen kan door de zeer zware regenval gemakkelijk overlast ontstaan. Er zijn regelmatig overstromingen in die tijd.

Het grootste deel van de Ecuadoraanse bevolking geeft aan religieus te zijn (92%). Het grootste deel daarvan is Rooms-Katholiek (81%). De groep protestanten (11%) bestaat voornamelijk uit charismatische of pinksterkerken. Ook evangelische gemeenten hebben een groot aandeel. Het deel van de kerken wat gereformeerd genoemd kan worden is heel erg klein.

Quevedo

Quevedo is een Ecuadoraanse provinciestad. De stad ligt als het ware in het midden van het land. Het is de hoofdstad van de provincie Los Rios. De belangrijkste inkomstenbron van de omgeving is landbouw. Vooral de bananenplantages zijn bekend. Het stadje wordt ook wel de bananenhoofdstad van Ecuador genoemd. Daarnaast wordt ook koffie, cacao, balsahout, rubber, oliepalm, fruit, soja, en maïs verbouwd. De stad wordt doorkruist door de rivier de Quevedo, waar de stad dus ook naar vernoemd is. Het aantal officiële inwoners is 173.585. In werkelijkheid zijn het er waarschijnlijk fors meer, aangezien er veel wijken illegaal worden aangebouwd en bewoners van het platteland naar de stad trekken.

De stad is verdeeld in 9 wijken, waarvan 2 aan de oostkant van de rivier: San Camilo en San Cristóbal. De rest van de wijken ligt aan de westkant: Guayacán, Nicolás Infante Díaz, Quevedo Centrum, Siete de Octubre, Venus del río, Viva Alfaro en 24 de Mayo. De zendingspost bevindt zich op dit moment in de wijk Venus Del Rio.